Afscheid van Hubert

IMG_0875

Hubert De Vos
1943-2015

Hubert, zo’n tien jaar geleden leerde ik je kennen bij de Bosparkspurters. Je fietste af en toe; maar niet zo heel veel. Je was er wel graag bij. Altijd.
Je hoorde er ook bij. Samen met enkele andere Bosparkgetrouwen vormde je de ruggengraat van onze fietsclub. Tot nu.
Toen je de vaste volgwagenchauffeur werd was je, denk ik, blij. Blij en opgelucht. Je hoefde niet per se meer te fietsen maar je bleef een deel van de club. Een belangrijk deel, een onmisbaar deel.
Je stond er op een fietstrui te dragen. Zo zou iedereen zien dat je er bij hoorde en niet gewoon iets kwam drinken. Dat sierde je. Maar eigenlijk was die trui niet nodig; je was sowieso meer Bosparkspurter dan de meeste van ons.
Je hoorde bij de club zoals je sigaretjes bij jou hoorden.
Als in de kantine sterke verhalen over de rit werden bovengehaald deed je daar graag aan mee. Toen wij spraken over fantastische snelheden langs de Westerschelde sprak jij over de vierde versnelling van het autootje. Je ogen konden dan twinkelen. Waarschijnlijk speet het je dat je zelf niet meer kon fietsen maar je was er toch maar mooi bij.
In de Vlaamse Ardennen had je het, net als sommige renners, moeilijker. Al dat draaien en keren was niets voor jou. En die Vlaamse kuitenbijters oprijden achter de traagste renner is ook al geen eenvoudige opdracht. In eerste versnelling en je voet voortdurend op de koppeling. Die verbrande geur bovenop de Molenberg vergeet ik nooit.
In de auto achter de renners zag je alles. Af en toe ook zotte toeren. Dat maakte je soms wat ongerust. Je aarzelde niet ons daar op te wijzen. Ergens was je onze engelbewaarder.
Je hield van koers. Daarom wou je ook in het Bospark een cyclocross organiseren. Een cross voor miniemen en aspiranten. Aanstormend talent. Verschillende latere veldritkampioenen passeerden langs de Bosparkvijver. En jij werd speaker.
Straks staat de negende editie op het programma. De eerste editie zonder jou. Voor onze tiende cross mogen we volgend jaar het Provinciaal Kampioenschap organiseren. Die wedstrijd zou eigenlijk de GP Hubert De Vos moeten heten.
Bedankt voor dit alles, Hubert. Het ga je goed; de Bosparkspurters gaan je nooit vergeten.
In de zomer vieren we 25 jaar Bosparkspurters met een knaller. Jij haalde ons jubileum net niet. Maar Hubert, ik zet toch een Duvel voor je klaar.